Astronomie

cursuri online astronomie educatie

Ce este astronomia?

   Astronomia este o ramură a științei care studiază spațiul cosmic și se concentrează pe corpurile celeste precum stelele, cometele, planetele și galaxiile.

Istoria astronomiei

   Probabil una dintre cele mai vechi științe, avem documentări despre oameni care au studiat astronomia încă de pe vremea Mesopotamiei antice (5000 î.Hr.). Civilizațiile mai târzii, precum grecii, romanii și mayașii au studiat și ele astronomia. Însă toate aceste civilizații timpurii au fost nevoite să observe spațiul cosmic doar cu ochii și vedeau doar o parte infirmă din ceea ce se întâmplă pe cer. Odată cu inventarea telescopului, la începutul anilor 1600, oamenii de știință au reușit să observe corpuri celeste aflate din ce în ce mai departe, precum și să vadă mai bine și mai aproape obiecte mai apropiate, precum luna și planetele.

Mari descoperiri și oameni de știință

Galileo Galilei a făcut îmbunătățiri majore telecopului, inovații care au permis observarea îndeaproape a planetelor. Galileo a făcut multe descoperiri, printre care cei 4 sateliți principali ai lui Jupiter (Lunile lui Galileo) și petele solare.

Johannes Kepler a fost un astronom și un matematician faimos care a emis legile mișcării planetelor, care descriu felul în care planetele orbitează în jurul soarelui.

Isaac Newton a explicat fizica din spatele sistemului solar prin folosirea legilor sale despre dinamicile celeste și gravitație.

   În secolul 20 încă facem descoperiri majore în astronomie. Aceste descoperiri includ existența galaxiilor, găurile negre, stelele neutronice, quasari și altele.

Domeniile astronomiei

    Există diferite domenii în știința astronomiei. Acestea includ:

  • Astronomia observațională – observarea obiectelor celeste din spațiul cosmic, precum stelele și planetele. Există tipuri de astronomie observațională împărțite în funcție de cum sunt observate obiectele. Acestea includ totul începând de la lumină simplă (folosirea ochilor pentru a observa), unde radio, infraroșii, raze X, raze Gama și observații prin ultraviolete (prin folosirea echipamentelor tehnologice de ultimă oră).
  • Astronomie teoretică –  în acest domeniu oamenii de știință folosesc modele matematice pentru a descrie mai bine ceea ce este observat, precum și pentru a descrie evenimente pe care nu le observăm cu tehnologia curentă, dar care pot fi calculate.
  • Astronomie solară – în acest domeniu oamenii de știință se concentrează asupra soarelui. Acest domeniu este foarte important, deoarece activitatea solară afectează în mod direct planeta noastră.
  • Astronomie planetară – o arie a științei care se concentrează pe descoperirea și învățarea a cât mai multe lucruri despre planete, luni, asteroizi și comete. Din acest domeniu învățăm cum s-au format și din ce sunt compuse planetele și alte obiecte.
  • Astronomie stelară – este domeniul care se ocupă cu studierea stelelor, cum se formează acestea, din ce sunt făcute și care este ciclul lor de viață. Aici sunt studiate diferite tipuri de stele și forma lor finală. Aici sunt studiate obiecte foarte interesante, precum giganți roșii (stele gigant), găuri negre, supernove și stele neutronice.
1
Introducere în astronomie

Be the first to add a review.

Please, login to leave a review
Add to Wishlist
Enrolled: 0 students
Lectures: 1

Archive

Working hours

Monday 9:30 am - 6.00 pm
Tuesday 9:30 am - 6.00 pm
Wednesday 9:30 am - 6.00 pm
Thursday 9:30 am - 6.00 pm
Friday 9:30 am - 5.00 pm
Saturday Closed
Sunday Closed
Acest website folosește cookies și solicită date personale, pentru a oferi servicii personalizate, specifice alegerilor tale.